Friday, 9 May 2014

Hipertensi @ Tekanan Darah Tinggi


Penyakit Hipertensi atau lebih dikenali sebagai Tekanan Darah Tinggi sering kali diambil mudah dan disangkakan tidak bahaya. Ia juga boleh membawa maut jika tidak dirawat segera. Mungkin ramai tidak tahu, tekanan darah tinggi adalah faktor utama kepada penyakit jantung, angin ahmar (strok), kegagalan buah pinggang dan penyebab kematian di seluruh dunia. Ia biasa berlaku ke atas orang dewasa yang berusia 25 tahun ke atas.

Penyakit darah tinggi berlaku akibat tindak balas tidak normal salur darah menyebabkan tekanan meningkat melebihi dari biasa. Tekanan darah normal bagi orang dewasa ialah 120 milimeter merkuri (mmHG) dan 80mmHg. Peningkatan yang tinggi daripada biasa akan menyebabkan kerosakan dan pemendapan plak kolestrol pada salur darah, seterusnya boleh mengakibatkan pendarahan serta kerosakan pada organ dalam badan. 
Faktor-faktor tekanan darah tinggi
> Berat badan berlebihan (obesiti)
> Pengambilan lemak berlebihan atau makan makanan yang berkolestrol tinggi
> Pengambilan makanan terlalu masin
> Kurang aktiviti fizikal dan bersenam
> Faktor keturunan

Tanda-tanda yang dikesan apabila melakukan pemeriksaan kesihatan
> Sering sakit atau pening kepala
> Sakit dibahagian tengkuk
> Pitam atau pengsan

Rawatan
Biasanya ia boleh dikawal dengan pengambilan ubat darah tinggi yang dipantau dan atas nasihat doktor. 
     
Sumber: Berita Harian 9 Mei 2013-Ruangan FamiliNamun begitu, pengambilan ubat yang mengandungi dadah secara berpanjangan akan mendatangkan kesan buruk ke dalam darah & sistem badan itu sendiri. Ia boleh menyebabkan pesakit mengalami kesan kesihatan yang teruk untuk jangka masa panjang. Pesakit darah tinggi boleh juga mencuba Set Darah Tinggi untuk mengurangkan kesan kepada masalah tersebut.

Set itu mengandungi :-

> Omega Guard - minyak ikan yang mengandungi asid lemak 3 yang dipercayai mampu mengurangkan tekanan darah, membantu melancarkan peredaran darah, mengurangkan keradangan, menggalakkan fungsi otak, sistem saraf dan fungsi mata.

> Alfalfa Complex - untuk membuang toksin dalam badan serta merendahkan tekanan darah

> Lecithin - membakar lemak dalam badan serta membakar lemak di sekeliling pembuluh darah agar darah beredar dengan lebih lancar & seterusnya menurunkan kad
ar tekanannya.* These statement have not been evaluated by the Food & Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or preventary disease.


 
Untuk maklumat lanjut tentang pembelian produk Shaklee / keahlian / jana pendapatan dari rumah sila hubungi saya seperti di bawah: 

  Sms/Whatsapp 019-727 0181

  email : fadilaz2983@gmail.com

  Fan Page Kecantikan Terindah

0 comments:

Follow Me