Sunday, 4 January 2015

6 Tips atasi masalah sembelit selepas bersalin

Kebanyakan ibu-ibu selepas bersalin akan mengalami masalah sembelit dan kesukaran membuang air besar. Ia disebabkan mereka rasa takut luka jahitan bersalin itu akan terbuka. Di sini Dilla nak kongsikan kepada ibu-ibu yang lepas bersalin, 5 tips atasi masalah sembelit.


1) Minum air kosong
Setiap hari ibu-ibu digalakkan minum air sekurang-kurangnya 8 gelas air. Ini bagi mengelakkan dehidrasi dan melancarkan pengaliran susu ibu.

2) Banyakkan makan makanan yang kaya serat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran hijau.

3) Jangan menahan untuk membuang air besar.

4) Ambil makanan yang mengandungi banyak kandungan Vitamin C. Ia bagi membantu memulihkan tisu-tisu yang luka semasa melahirkan anak.

5) Minum susu 2 kali sehari di waktu pagi dan malam sebelum tidur. Ini dapat membantu melawaskan dan memberi tidur yang lebih lama

6) Dan digalakkan ambil Set Selepas Bersalin Shaklee yang terdiri daripada Vitamin C, Vita-Lea, Zinc, B Complex, ESP dan Ostematrix.

Dilla juga mengambil Set Bersalin ini semasa dalam pantang dan sambung sehingga kini. Alhamdulillah penyusuan Danish sehingga 2 tahun berjaya dengan izin Allah. Yang best set ni ia membantu melancarkan peredaran darah, susu badan banyak dan lebih pekat, luka jahitan cepat sembuh, badan bertenaga tak cepat letih dan kulit lebih cantik dan bersih.
 
Mencegah itu lebih baik dari merawat

 
Mama QD
019-727 0181
fadilaz2983@gmail.com
Jemput Like Page : KECANTIKAN TERINDAH

0 comments:

Follow Me